Hemoroid ve Kanser

Hemoroid kansere dönüşür mü? Hayır dönüşmez hemoroid hastalığı hemoroid olarak başlar ve öyle devam eder eğer önlem alınmazsa tedavi edilmezse hastalık ilerler ama kansere sebebiyet vermez. Halk arasındaki bu yanlış inanış gerçeği yansıtmaz yani hemoroid tedavi edilmezse kansere dönüşür düşüncesi yanlıştır.

Hemoroid diğer bir ismiyle basurun başlıca belirtileri olan makat bölgesinde kanama diğer hastalıklarında habercisi olabiliyor

Her bireyin dışkılama alışkanlığı vardır. Günde 3 kez ile haftada 4 kez dışkılama tıbben normal olarak kabul edilir. Ancak düzenli bağırsak alışkanlığı olan bir insanda tedricen kabızlık gelişmesi veya aksine ishal ortaya çıkması mutlaka dikkate alınmalıdır ve muayene edilmelidir.

Bu nedenle en sık şikayetlerin kanama, makatta meme oluşması, kaşıntı şeklindedir ve tanı için mutlaka anal muayene ve rektoskopi yapılması gerekmektedir.

Doktorlar hemoroidin belirtisi olan makatta kanamanın basurun dışında anal yırtık ve kolon kanseri gibi hayati tehlikesi olan hastalıklarında belirtisi olabileceğini söylemektedir. Makatta kanama gören hastalar kendilerini hemoroid hastası olarak kabul ederek doktora gitmemekte ve değerli zamanlarını boşuna harcayıp erken tanı fırsatını kaçırmaktadırlar.Kolon kanseri akciğer ve meme kanserinden sonra ölüme sebebiyet veren ikinci büyük hastalıktır. Fakat erken tanı hayati önem taşımaktadır. Kolon kanseri teşhisinde en iyi tarama yöntemi  kolonoskopidir.

Yakın aile bireylerinde kolon kanseri ve polip olanlarda ülseratif kolit ve crohn gibi bağırsak hastalığı  olan bireylerde ve daha önce meme, yumurtalık ve rahim kanserinden dolayı tedavi görmüş hastalarda kolon kanseri riskinin daha yüksektir, Kalıtsal risk faktörü olmayan kişilerde de risk 35-50  yaşından sonra artmaya başlar.

HEMOROİDLE KARIŞABİLECEK DİĞER HASTALIKLAR:

Fistül : Makat kenarında iltihap akan deliktir, farklı ameliyat yöntemleriyle tedavisi mümkündür.

Kalın barsak kanseri : En sık görülen kanserler sıralamasında üçüncü sıradadır. Muayene olmadan anlayabilmek mümkün değildir.

Fissür: Makat halkasının yırtığıdır. Çok ciddi ağrı yapar, tuvalete girmek eziyet olur. Doğru tanı ve tedaviyle 10 dakikada kurtulmak mümkündür.

Siğil: Çok bulaşıcı, tekrarlayan, tedavi edilmez ise kansere yol açabilen bir hastalıktır.

KANSERİ SPOR VE SAĞLIKLI BESLENME İLE YENİN

Kanser riskinden korunmak için düzenli spor ve egzersizlerin ve sağlıklı beslenme programının önemli yeri vardır. Özellikle lifli yiyecekler tüketmek, sigara ve alkolden uzak durmak, yağ, şeker tüketimine dikkat ederek su tüketimini ve yeşil sebze tüketimini artırmak hem sağlık hemde kanser riskini azaltma konusunda size yardımcı olacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir