Anal Fissür / Makat Çatlağı nedir?

Anal bölge hastalıklara karşı çok duyarlıdır. Makat bölgesinde basur başta olmak üzere, anal fissür, anal hematom, polip gibi çok ciddi hastalıklar oluşabilir.

Anal bölge hastalıklara karşı biraz fazla risk içermektedir. Makat bölgesinde Basur, Perianal Fistul, Pilonidal Sinus, Anal Hematom, Polip gibi ciddi hastalıklar oluşabilir. Makat bölgesinde sıkça görülen rahatsızlıklardan biri de Anal Fissur yani halk arasında Makat Çatlağı veya Makat Yırtığı dır.

Dışkılama sırasında özellikle kabızlık veya çok yoğun ishal sebebiyle anal duvarlarında bir yırtılma oluşur. Her dışkılama sırasında ciddi bir yanma ve ağrı meydana gelmektedir fakat ilerleyen bir hastalık değildir.

Anal Fissür Belirtileri

  • Makatta kanama
  • Makat çevresinde akıntı

Anal Fissür Nedenleri Nelerdir?

Beslenmeye özen göstermemek kabızlığın temel nedeni olduğu gibi insanlar tarafından pek ciddiye alınmasa da Anal Fissür başta olmak üzere çok ciddi rahatsızlıkların nedeni olabilmektedir. Sert dışkının makattan çıkarken makatı çizmesi ile oluşan Anal Fissür yoğun acıya sebebiyet vermektedir.

Ne yapmalı ?

Öncelikle beslenme düzeni ile kabızlıktan kurtulunmalıdır. Lif yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Beslenmeye çok önem verilmelidir. Anal Fissür hastalarında makattan meme sarkması görülebildiği için genelde Basur ile karıştırılmaktadır ve basur ameliyatına varan yanlış tedaviler uygulanabilmektedir.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir